Week 44 – 2023

Deze week stond in het teken van weer afscheid nemen, Halloween en een dikke vette najaarsstorm… Gelukkig viel de schade mee en scheen de zon het afgelopen weekend ook weer, precies zoals het hoort in Spanje.

Op zondag staat de churroskraam altijd in het dorp en omdat we zin hadden in een lekker vet ontbijt besloten we met Sebastiaan en Deborah, die dit weekend op visite waren, naar het dorp te wandelen. Kwamen we Moniek en Levine tegen die precies hetzelfde idee hadden, haha!

Tijdens de wandeling terug naar huis plukte Sebas twee granaatappels, granaatappelbomen vind je hier werkelijk overal, net als sinaasappel- en citroenbomen. Wat je in ons buurtje ook veel ziet zijn grotwoningen en niet ver van ons huis bevindt zich deze, mij is niet helemaal duidelijk of ze deze nu half hebben afgebroken of dat de grot vanzelf is ingestort…. Feit is dat het nog vol meubelen en andere oude spullen staat.

Natuurlijk reden we met Sebas en Deborah nog even naar Novelda, waar Eddy vorige week het aanzoek deed.

Zondagavond kookt Sebas voor ons in de buitenkeuken. Er staat pasta met spinazie, spek en roomsaus op het menu. We spelen nog een rondje Catan en dan is het maandagmorgen alweer tijd om afscheid te nemen. Ze blijven deze week nog wel ff in Spanje want er staan nog een paar dagen Valencia en Denia op het programma, een leuke combi met een paar dagen Casa la Rambla! Valencia ligt trouwens op iets minder dan 2 uur rijden bij ons vandaan dus is voor een dagtrip ook prima te doen.

Lunch bij Victor is altijd een goed idee. Ik bestel een tortilla fransesca met sobrasada ertussen. De tortilla fransesca is gewoon een omelet en sobrasada is gemalen chorizo en het lijkt een klein beetje op filet americain maar dan steviger van substantie. Erg lekker!

Na de lunch rijden we ff naar Elche om pellets voor de kachels te halen. De meeste huizen in Spanje hebben geen centrale verwarming maar in ons huis hebben we 2 pelletkachels die zijn aangesloten op een cv-systeem. De ene kachel staat in ons eigen huis en de andere beneden in de grotwoning en zo is het dus ook in de winter heel comfortabel en behaaglijk in huis. In de grot zelf is het sowieso het hele jaar door 20 graden en is de kachel daar eigenlijk alleen maar handig voor de badkamer en de woonkamer omdat deze zich niet ondergronds bevinden.

Dinsdag is het Halloween en in Spanje viert men dat dus best groots. De dag erna is het Allerheiligen en dus een vrije dag voor bijna iedereen. Bibi mag verkleed naar school, de juffen hebben alles versierd en iedereen neemt een traktatie mee. Bibi ging voor de enge koekjes en toen ze thuiskwam waren ze allemaal op.

Bij thuiskomst had ze trouwens ook haar ‘babi’ mee. Het is een schortje met daarop haar naam en alle kinderen op school hebben er 1. Hij wordt gedragen tijdens het eten en het knutselen zodat de eigen kleding zo schoon mogelijk blijft.

Dinsdagavond gaan we met Moniek en Levine en haar ouders die op bezoek zijn naar Aspe voor de Halloweenoptocht. We mogen gewoon meelopen door het dorp en eindigen in het park waar nog een klein feestje is en alle kindjes naar het podium mogen komen om een zakje snoep te halen.

Net als Nederland had Spanje deze week ook te maken met een flinke storm. Tuinmeubelen vlogen het zwembad in en ook de pergola die beneden in de tuin van de grotwoning staat waaide van zijn plek. De schoorsteen van onze pizzaoven doorstond de storm ook niet en daar moeten we dus een nieuwe voor regelen. Maar gelukkig schijnt inmiddels de zon weer en valt de schade allemaal mee, tot volgende week!

No Comments Yet

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.