
Een kroketje is, als je het mij vraagt, de lekkerste snack die er is. Nu we in Spanje wonen mis ik de Nederlandse kroket wel een beetje maar gelukkig eten de Spanjaarden ook kroketjes! Deze zijn wat kleiner dan de ‘normale’ kroket en vaak zijn ze gevuld met ham, kaas of vis. Ik maakte de variant met serranoham en deze lukten uitzonderlijk goed moet ik zeggen. Hieronder het recept:
Ingrediënten:
- 2x 90 gram serranoham , 2 pakjes
- 100 gram bloem
- 70 gram boter
- 2 eetlepels uienpoeder
- 500 ml melk
- Snufje nootmuskaat
- Beetje peper
- Fijngehakte peterselie (ik gebruikte gedroogde uit een potje), ongeveer 2 eetlepels
Voor het paneren:
- Beetje bloem
- 2 eieren
- Paneermeel
Bereiding:
Begin met het maken van de ragout voor de kroketjes door als eerste de serranoham zo fijn mogelijk te snijden. Smelt dan de boter in een pan en voeg de bloem erbij. Roer even goed totdat het een wat zanderig papje geworden is en doe dan de melk, de uienpoeder, nootmuskaat, peper en peterselie erbij. Blijf roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Verwarm alles een minuut of 10 op een laag vuur tot het wat ingekookt is en op ragout begint te lijken.



Zet dan het vuur uit en doe de ragout in een ovenschaal en bedek deze met een stuk bakpapier en laat het afkoelen. Het bakpapier zorgt ervoor dat er geen ‘vies’ velletje op de ragout ontstaat. Als de ragout is afgekoeld mag deze nog ongeveer 1,5 uur extra koelen in de koelkast.
Om de kroketjes uiteindelijk te kunnen maken zet je 3 schaaltjes klaar, 1 met wat bloem, 1 met 2 losgeklopte eieren en 1 met paneermeel. Haal de ragout uit de koeling en draai er kroketjes van, je zult van deze hoeveelheid ragout ongeveer 12 kroketjes kunnen maken. Om te voorkomen dat de ragout heel erg aan je handen blijft plakken kun je je handen even nat maken onder de kraan, doe dit tussendoor eventueel nog een paar keer. Haal de kroketjes eerst even door de bloem, daarna door het losgeklopte ei en tenslotte door de paneermeel.
Bak de kroketjes in een paar minuten gaar en bruin in een laagje olie in een pan of in de frituurpan. Blijf in de buurt want als je ze te lang laat bakken knappen ze kapot. Buen provecho!