Rabarber, ik kan me van vroeger nog herinneren dat we bij mijn opa en oma een stengel kregen en deze in de suiker mochten dippen. De suiker was dan de traktatie voor mij want de rabarber vond ik echt te zuur.
Dat je met rabarber toch wel iets lekkers kunt maken laat ik je zien met deze rabarbertaart die ik maakte van de rabarber uit mijn eigen tuin.
Ingrediënten:
Voor de rabarbervulling:
- 500 gram rabarber
- 100 gram suiker
- 100 ml water
- 4 zakjes vanillesuiker
- 2 theelepels maizena
Voor het deeg:
- 100 gram boter
- 100 gram suiker
- 200 gram bloem
- snufje zout
- kleine springvorm Ø 24 cm
Bereiding taart met rabarber:
Start met het maken van de vulling van de taart. Snijd hiervoor de rabarber in kleine stukjes en kook deze met het water, de suiker en de vanillesuiker zacht. Als de rabarber tot moes gekookt is giet je het kookvocht af. Deze heb ik opgevangen en bewaard want eigenlijk is dit dan gewoon een lekkere rabarbersiroop. Deze kun je, aangelengd met wat water, prima drinken. Als de moes nog iets te nat is kun je deze terug in de pan doen en nog even kort inkoken met 2theelepels maizena. (die je met wat water eerst even verdund omdat je anders klontjes krijgt.) De moes laat je even afkoelen.
Vervolgens kun je verder met het deeg van de taart. Verwarm je oven voor op ongeveer 170 graden. Ik gebruik mijn oven met boven en onderwarmte. De boter laat je buiten de koelkast alvast even wat zacht worden en deze snijd je in kleine blokjes. Doe de bloem, de suiker en het zout erbij en kneed deze met de hand of in de keukenmachine. Het moet een kruimelig deeg worden. Leg een bakpapiertje op je springvorm en vet de zijkant in en verdeel het grootste gedeelte van het deeg in de springvorm. Druk het op de bodem en de zijkanten aan. Leg de rabarbermoes vervolgens op de bodem en verdeel het laatste deel van het kruimeldeeg over de taart, bedek de vulling er als het ware mee. Deze hoef je niet aan te drukken.
Bak je taart in ongeveer 45 minuten gaar in de oven. Eet smakelijk!
Hij moet veel langer in de oven omdat het deeg bovenop nog niet gebakken was! Dus zeker 15 minuten langer! Zelf beetje in de gaten houden.
Succes!!
De baktijd zou per oven inderdaad iets kunnen verschillen, goede tip om de voortgang dus zelf een beetje in de gaten te houden.