Hitte – Zo houd je het koel, thuis en op je werk

De komende dagen wordt het bloedheet! De voorspelling is zelfs dat het warmterecord zal gaan sneuvelen. Nu houd ik wel van warmte maar temperaturen van boven de 35 graden hoeven voor mij niet echt. Daarom heb ik me alvast een beetje voorbereid op de hitte en wat tips op een rijtje gezet die me helpen om het koel te houden. Ik deel ze met jou.

 • Begin je dag lekker vroeg, start als het kan iets eerder met werken zodat je ook eerder klaar bent of kunt stoppen. Zoek dan lekker verkoeling in het bos, aan het strand of ga naar een zwembad in de buurt.
 • Eet kleine, lichte maaltijden verspreid over de dag. Je zult vast niet heel veel zin hebben om lang in je warme keuken te staan en van zware kost gaat je lichaamstemperatuur ook nog eens omhoog doordat je lijf je eten moet verteren. Maak bijvoorbeeld een koude salade en voeg er eventueel wat aardappel of pasta aan toe.
 • Het tegenovergestelde werkt soms ook, eet een pittige maaltijd! Je gaat hiervan flink zweten en dus afkoelen. Maak bijvoorbeeld een pittige, koude gazpacho.
 • Drink minimaal 1,5 tot 2 liter vocht. Bij voorkeur natuurlijk water dat je eventueel op smaak kunt brengen met wat vers fruit. In de supermarkt vind je tegenwoordig ook fruit in de diepvries, deze kun je heel goed gebruiken om je water te koelen én een smaakje te geven.
 • Vermijd alcohol, uiteindelijk krijg je er alleen maar meer dorst van en het werkt vochtafdrijvend. Wil je in deze hitte toch genieten van een glas wijn, drink dan naast ieder glas ook een glas water.
Bij Lidl zijn deze superhandige zakjes te koop waarmee je de leukste ijsklontjes zelf maakt. Ik spotte ze deze week nog in de schappen!
 • Draag lichte kleding, het liefst van linnen, zijde of katoen. Dit zijn natuurlijke stoffen die je zweet absorberen en je koeler houden dan kleding gemaakt van synthetische stoffen. In je onderbroek rondlopen is natuurlijk ook een optie als je gewoon in je eigen huis of tuin bent. 🙂
 • Neem een katoenen sjaal, maak deze nat en hang ‘m om je nek.
 • Maak zelf waterijsjes, bijvoorbeeld met vruchtensap of ranja. Waterijs bevat over het algemeen niet heel veel caloriën dus je kunt er best veel van eten.
 • Gebruik waterspray om af en toe in je gezicht te spuiten om af te koelen. Je kunt hiervoor een plantenspuit vullen met koud water maar er zijn ook spuitbussen met mineraal water te koop. Als je deze van tevoren even in de koelkast legt wordt het nog kouder!
 • Ren nog snel even naar de Action en haal dit zwembad voor een tientje in je tuin of op je balkon! Dit hoeft niet een megabad te zijn, zelfs een klein babyzwembadje gevuld met een laagje water kan je al flink afkoelen en dit kan ook prima op een klein balkon of dakterras.
 • Als laatste tip: Maak je gewoon niet te druk in de hitte. Iedereen heeft het warm en anderen zullen er begrip voor hebben dat je tempo wat lager ligt dan normaal. Als je ’s nachts erg slecht slaapt houd je overdag gewoon een siësta, zoek het koelste plekje dat je kunt vinden en take it easy. Voor je het weet komt de regen weer met bakken uit de hemel!

Hoe houd jij het koel tijdens deze warme dagen?

No Comments Yet

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.