De gevoelige huid

creme

Mijn werk voor Look Good Feel Better heeft er de afgelopen 10 jaar voor gezorgd dat ik veel kennis en tips en adviezen verzameld heb op het gebied van huidverzorging bij kanker. In dit artikel zal ik het een en ander met jullie delen. Deze tips zijn handig voor degene die chemotherapie ondergaan maar zijn eigenlijk voor iedereen met een gevoelige huid te gebruiken.

Een veel voorkomende bijwerking van chemotherapie is dat je huid gevoeliger wordt, erg droog is en soms zelfs eczeemachtig lijkt. Producten die je al heel lang gebruikt worden ineens niet meer verdragen en je moet op zoek naar iets anders. Het is immers wel fijn om iets op je huid te kunnen aanbrengen, al is het alleen maar om een trekkerig gevoel van de huid te vermijden.

Ga op zoek naar producten die voor een gevoelige huid geschikt zijn en die zo min mogelijk parfum en andere werkstoffen bevatten die je huid zouden kunnen irriteren. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld Q10 of retinol. Dit zijn ingredienten die vaak in anti-rimpelcremes gebruikt worden en die best actief op je huid inwerken. Parabenen (dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat je creme langer goed blijft) hoef je niet te mijden omdat deze zelden reacties veroorzaken. Wist je trouwens dat producten die speciaal voor de babyhuid op de markt gebracht zijn over het algemeen helemaal niet zo zacht zijn voor de huid? Ook van cremes die hypo allergeen of natuurlijk zijn kan niet zonder meer gezegd worden dat ze voor jouw tere huid ook geschikt zijn. Het is dus een kwestie van zoeken en uitproberen.

Mij wordt vaak gevraagd welke creme ik persoonlijk adviseer bij een heel gevoelige huid. Hier kan ik geen algemeen antwoord op geven omdat er simpelweg niet 1 creme is die voor iedereen geschikt is. Als je een nieuwe creme wilt kopen is het slim om te vragen naar proefjes en deze thuis in je elleboog uit te proberen. Is er na 24 uur geen reactie dan kun je het uiteindelijk op je gezichtshuid gaan proberen.

Hetzelfde advies geldt voor reinigingsproducten en lotions. Kies in ieder geval voor een lotion zonder alcohol omdat dat immers een ingredient is dat je huid uit zal drogen en niet veel goeds zal veroorzaken.

Heb je uiteindelijk een fijne creme gevonden dan mag je deze natuurlijk in de loop van de dag vaker aanbrengen op je huid (mits je geen make up draagt) en vergeet vooral niet je huid zowel ’s ochtends als ’s avonds te reinigen zodat je de creme aanbrengt op een schone huid.

Heb jij een gevoelige huid en wat zijn jouw ervaringen? 

 

No Comments Yet

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.