Een huis kopen in Spanje, ons avontuur

Is een huis kopen in Nederland op dit moment al een heel avontuur, hier in Spanje is dat niet anders. Inmiddels wonen we al bijna 2 jaar in ons huis in La Romana en in deze blogpost vertel ik je alles over hoe onze huizenzoektocht verliep.

In oktober 2021 maken we kennis met Marijke, een Nederlandse makelaar en met haar gingen we destijds een dag op pad om een aantal huizen te bekijken. We bekijken een aantal goede opties maar omdat ons huis in Nederland nog niet verkocht is kunnen we nog geen bod uitbrengen. Begin 2022 besluit ik weer contact met haar te zoeken omdat we rond september deze kant op willen gaan. Ik stel haar alvast op de hoogte van ons plan zodat ze misschien alvast wat voorwerk voor ons kan doen. Marijke blijkt inmiddels niet meer alleen makelaar te zijn maar noemt zichzelf nu ook ‘Finca coach’. Samen met haar Spaanse collega Joaquin is ze gespecialiseerd in de begeleiding bij het aankopen van finca’s. Hiermee bedoelen we dan woningen in de campo, op het platteland, buiten een dorp of stad. Marijke geeft aan ons als Finca coach van A tot Z te kunnen begeleiden en omdat extra hulp en begeleiding in dit hele proces volgens ons nooit slecht is besluiten we van haar diensten gebruik te gaan maken. Ons huis in Nederland is binnen no time verkocht. We huren een appartement in Campoamor en in september 2022 is onze emigratie een feit.

De finca met 21.000m2 grond in Crevillente

Al in de eerste weken hier bekijken we een aantal woningen en besluiten we de mogelijkheden van één huis verder uit te gaan zoeken. Het gaat om een huis net buiten Crevillente dat op een grondstuk van 21.000m2 gebouwd is. Het heeft een prachtig zwembad en er zijn mogelijkheden om een bestaande ruimte om te bouwen tot gastenverblijven en ook zouden we er 2 tennisbanen aan kunnen leggen. We laten 2 verschillende aannemers komen om een schatting van de verbouwingskosten te maken en ook vragen we Joaquin om na te gaan hoe het qua vergunningverlening zit voor het aanleggen van 2 tennisbanen. Vervolgens is het lang wachten op offertes en als we ze krijgen schrikken we ons een hoedje. De kosten voor de verbouwing van het huis en de gastenverblijven gaat ons meer dan een rib uit ons lijf kosten. Een vergunning voor het aanleggen van tennisbanen zou hier ook best problematisch kunnen zijn én veel geld gaan kosten dus dit huis valt als eerste af. Jammer want we vinden het een mooi huis.

Het huis in Aspe

Door naar het volgende huis dus. In onze eigen zoektocht op internet komen we op Thinkspain.com dit huis in Aspe tegen. Dit huis ligt net buiten het dorp en heeft al een aantal gastenverblijven en spreekt ons daarom wel aan. Marijke regelt een afspraak met de verkoper en zijn makelaar en een paar dagen later kunnen we gaan kijken. In Spanje is het overigens heel gebruikelijk dat de verkoper/eigenaar van het huis ook bij de bezichtiging aanwezig is, iets dat in Nederland eigenlijk maar weinig voorkomt. Over dit huis zijn we ook al snel enthousiast, het ligt lekker afgelegen maar niet te ver buiten het dorp en heeft ook voldoende grond voor de aanleg van tennisbanen. Er is een apart gastenverblijf met 3 slaapkamers met badkamers en nog een aparte grote ruimte waarvan we een 4e gastenverblijf zouden kunnen maken zodat er voldoende ruimte is voor 8 gasten. Die 8 gasten hebben we voor onszelf als minimaal aantal gasten gesteld om de b&b rendabel te kunnen maken. Er blijkt alleen een ‘klein’ probleempje te zijn doordat er een verschil in m2 grond is. In de eigendomsakte staat namelijk iets anders vermeld dan in het kadaster. We schakelen onze advocaat in om dit uit te zoeken en maken daarmee natuurlijk ook al wat kosten. Zij komt er al snel achter dat het huis op beschermde landbouwgrond gebouwd is en daarmee worden onze plannen voor de tennisbanen alweer opzij geschoven, no way dat we hiervoor een vergunning zouden krijgen.

Plan B dus

Dat maakt dat we overstappen op plan B. Want als het hier ook niet mag, waar zou het dan wel mogen en kunnen? En bovendien vergen 2 tennisbanen een flinke investering die we ook weer terug zouden moeten verdienen. Plan B wordt dus in werking gesteld en dat betekent geen tennisbanen maar gebruik gaan maken van tennisbanen in de buurt, banen die we kunnen huren als we ze nodig zijn.

Het huis is dus nog steeds een optie en we maken een afspraak voor een 2e bezichtiging met het plan om direct daarna een bod uit te gaan brengen. Dat plan wordt de nek om gedraaid als we de avond van tevoren een telefoontje krijgen van Marijke met de mededeling dat ze net van de verkopende makelaar gehoord heeft dat het huis verkocht is. Doei huis in Aspe.

Wordt het dan toch dit huis in Crevillente?

Nu we overgestapt zijn op plan B, een huis zonder tennisbanen, is onze zoektocht iets eenvoudiger geworden omdat er minder grond nodig is. Samen met Marijke kijken we opnieuw naar de mogelijkheden en besluiten we opnieuw te gaan kijken bij een huis waar we vorig jaar ook al een keer waren. Het huis bleek toen ongeschikt omdat het te duur was en omdat er te weinig grond aanwezig was voor die banen. En hernieuwde kennismaking zorgt toch weer voor enthousiasme en we besluiten een bod uit te gaan brengen. Uiteindelijk moeten we nog stevig onderhandelen om tot overeenstemming te komen maar godzijdank lukt dat. Het is een groot huis met 3 grote gastenverblijven en een groot woongedeelte en in mijn hoofd heb ik het al helemaal ingericht. Nu moeten we de bank nog vragen of ze ons een kleine hypotheek willen verstrekken…

In de weken daarna is het wachten op goedkeuring van de bank en dat duurt lang, heel lang… We worden het een beetje zat en tot overmaat van ramp krijgen we ook van Marijke te horen dat de eigenaar ineens veel meer geld voor zijn huis wil. We hadden dan wel al een bod gedaan die ook nog eens mondeling geaccepteerd werd maar omdat we geen aanbetaling gedaan hebben en er dus niets op papier staat besluiten we het huis niet te kopen. Er moet namelijk ook nog wel het een en ander aan gebeuren en qua budget gaat het dan erg lastig worden.

En door…hebben we er nog wel zin in?

Deze laatste tegenslag zorgt er bij ons voor dat we het even niet meer zien zitten. Behalve de huizen die ik je nu heb laten zien hebben we ondertussen al zoveel andere huizen bezichtigd en we zien door de bomen het bos niet meer. Willen we dit nog wel en gaan we het perfecte huis ooit vinden? Marijke komt met allerlei andere opties maar één voor één vallen ook deze af. Totdat…

Het huis in La Romana

We begin 2023 op een huis in La Romana gewezen worden. Een dorp waar ik nog nooit van gehoord heb maar dat in de buurt van Aspe en Elche schijnt te liggen en dat ken ik dan weer wel. We gaan kijken en worden verrast want dit is echt een leuk huis! Het heeft een hoofdwoning, een casita (klein huisje) direct aan het zwembad en een grotwoning met maar liefst 3 slaapkamers onder het huis. Met 3.300 m2 grond waarop onder andere een grote parkeerplaats ligt waar gasten hun auto’s gemakkelijk kunnen parkeren. Voorheen blijkt het een camperplaats te zijn geweest maar vanwege gedoe met vergunningen mag dat nu niet meer. Camperplannen hadden we toch niet dus dat is voor ons geen probleem.

Wordt dit dan echt ons huis?

Uiteindelijk gaan we een paar keer kijken, maken kennis met de huidige eigenaren en besluiten een bod te doen. Grappig detail is dat wij meedoen aan het programma ‘Het Roer Om’ , de huidige eigenaren waren jaren geleden te zien in ‘Ik Vertrek”. Ons bod wordt geaccepteerd en alle voorbereidingen voor de koop worden in gang gezet. Het huis zal dus voor de 2e x in haar geschiedenis op tv te zien zijn. Onze advocaat zoekt ondertussen uit of alle zaken rondom het huis, zoals de legaliteit van alle bebouwing, kloppen.

Omdat de bank waar we al geweest waren voor de hypotheekaanvraag voor het huis in Crevillente niets meer van zich heeft laten horen gaan we nu naar een andere bank. Binnen 2 weken is de hypotheek rond, onze advocaat geeft groen licht en we tekenen op 4 mei 2023 voor ons nieuwe huis in La Romana. Wij zijn blij!

Een huis kopen in Spanje lijkt heel simpel en eenvoudig maar vergt best veel kennis en uitzoekwerk omdat er veel dingen zijn waar je rekening mee moet houden. In deze blogpost heb ik er heel weinig info over gegeven maar mocht je meer willen weten dan mag je me natuurlijk altijd een mailtje sturen. Mail dan naar info@mirandawolters.nl. Ik help je graag!

No Comments Yet

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.