100 jaar Chanel no.5

Vandaag, op 5 mei 2021, is het precies 100 jaar geleden dat Coco Chanel een parfum op de markt bracht dat anders was dan alle andere parfums die er tot dan toe waren. Omdat Coco vond dat een parfum niet ‘gewoon’ naar bloemen moest ruiken maar echt vrouwelijk moest zijn, gaf ze parfumeur Ernest Beaux opdracht dit parfum voor haar merk te creëren.

Ernest liet Coco 2 reeksen van geuren ruiken, de ene genummerd van 1 tot 5 en de ander van 20 tot 24. Coco koos voor geursample no.5, niet alleen omdat ze gecharmeerd was van deze geur maar ook omdat no.5 haar lievelingsgetal was. Het parfum kreeg daarom ook de naam No.5. Belangrijke ingrediënten van het parfum zijn de jasmijn en roos uit Grasse. Deze stad in Zuid-Frankrijk is vooral bekend vanwege de parfumindustrie. Chanel no.5 bevat daarnaast ook aldehyde, een bijzonder ingrediënt omdat het een synthetisch ingrediënt is en dus niet afkomstig is van een bloem, fruit of kruid. Aldehyde ruikt op zichzelf helemaal niet fantastisch en moet daarom samen met bijvoorbeeld iets bloemigs gebruikt worden om tot kracht te komen. Het verhaal gaat dat Ernest Beaux voor No.5 (per ongeluk?) een enorm grote hoeveelheid aldehyde gebruikt heeft.

Over de fles waarin het parfum al sinds 1921 verpakt wordt is natuurlijk ook goed nagedacht. De minimalistische flacon lijkt op een laboratoriumfles en de dop ervan heeft (als je hem van bovenaf bekijkt) exact de vorm van het place Vendome in Parijs. Coco woonde tijdens haar leven lange tijd in het Ritz hotel aan dit plein in Parijs en de vorm ervan inspireerde haar niet alleen voor de vorm van de dop van haar parfumfles maar zie je ook terug in het Premiére horloge van Chanel.

Nu, precies 100 jaar na de introductie van Chanel No.5 is het parfum nog steeds een van de best verkopende parfums ter wereld. Marilyn Monroe was fan en droeg volgens eigen zeggen ’s nachts alleen een druppel No.5, Nicole Kidman was een tijdlang het gezicht van het parfum en op dit moment is dat de Franse actrice Marion Cotillard. Op de officiele Chanel website is een mooi filmpje te zien over het ontstaan en de geschiedenis van het parfum en hier vind je trouwens ook bijzondere, exclusieve Chanel producten die alleen door Chanel verkocht worden. Plaats je een bestelling dan ontvang je deze ook nog eens prachtig verpakt thuis. Houd je van de parfums van Chanel dan moet je de site dus zeker eens bezoeken!

No Comments Yet

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.