5 tips – Verstandig zonnen doe je zo

verstandig zonnen doe je zo

Jaarlijks krijgen meer dan 50.000 mensen in Nederland te horen dat ze huidkanker hebben. Bij ongeveer 5.500 mensen gaat het hierbij om een melanoom, de kwaadaardigste vorm van huidkanker. Het RIVM voorspelt dat het aantal gevallen van huidkanker in de komende 20 jaar zal verdubbelen of in het ergste geval zelfs zal vervijfvoudigen.Onverstandig zonnen is de belangrijkste oorzaak van deze stijging en daarom deel ik vandaag mijn 5 tips voor verstandig zonnen tips met jou.

Ook positieve eigenschappen

Laat ik mijn betoog over verstandig zonnen beginnen met het volgende: de straling van de zon heeft natuurlijk ook positieve eigenschappen. Je wordt vrolijk van een beetje zonlicht, een bruin kleurtje in de zomer geeft je een fijn gevoel, er wordt vitamine D aangemaakt en ook kan de zon zorgen voor verbetering van bepaalde huidaandoeningen. Neemt niet weg dat je door teveel zonnen flink kunt verbranden en dat kan er dan weer voor kan zorgen dat er in de toekomst huidkanker ontstaat.

Kies de juiste factor

Kies bij voorkeur een anti zonnebrand die beschermt tegen UVA en UVB straling. UVA veroorzaakt huidveroudering en UVB zorgt voor verbranding en het beste is natuurlijk om je huid tegen beide te beschermen.

Er is op dit moment weer wat discussie over welk soort UV filter in je anti zonnebrand nu het beste is. Er bestaan 2 verschillende soorten beschermingsfilters, namelijk een chemisch of een fysisch filter. Op het internet circuleren verhalen over het feit dat een chemisch filter juist kanker zou veroorzaken doordat deze in de huid trekt en opgenomen wordt in het lichaam. Uit wat ik van verschillende laboranten heb begrepen zou je zo’n chemisch filter in grote hoeveelheden oraal (dus via je mond) binnen moeten krijgen om schadelijk te kunnen zijn. Anti zonnebrand smaakt absoluut niet lekker en ik ga ervan uit dat niemand dat doet.

Een fysisch filter is volgens velen een beter alternatief. Anti zonnebrandproducten met dit filter bevatten dan titaniumdioxide of zinkoxide. Dit filter trekt niet in de huid en blijft er dus bovenop liggen en zorgt dan ook voor een witte waas op je huid. Net als bij Sudocrem voor rode babybilletjes maar dit is weer een ander verhaal.

Tegenwoordig wordt in veel producten een combinatie van deze beide filters gebruikt om zo goed mogelijk te kunnen beschermen.

Kies bij een lichte huid die snel verbrandt en langzaam bruin wordt minimaal voor een factor 30 en factor 15 tot 25 bij een getinte huid die gemakkelijk bruin wordt en zelden verbrandt. Voor de juiste hoogte van de factor kun je ook de volgende berekening gebruiken: Verbrand je al na 10 minuten zonder bescherming in de zon? Factor 20 verlengt dit naar 20×10 minuten= 200 minuten. Zee- en zwembadwater en bv transpiratie verminderen dit aantal minuten dus je moet er wel rekening mee houden dat dit niet altijd helemaal precies klopt.

Smeer niet te zuinig

Smeer je goed in met een anti zonnebrandproduct als je gaat zonnen en gebruik daarbij vooral niet te weinig. Uitgangspunt is dat je ongeveer een handvol product neemt voor je hele lichaam (exclusief je gezicht) en dat betekent dus ook dat je fles aan het einde van je vakantie echt leeg is. Smeer je iedere 2 uur opnieuw in en doe dit zelfs vaker als je zwemt of veel transpireert.

Bewaar je anti zonnebrand niet te lang

Als je naar het zwembad of naar het strand gaat dan neem je je anti zonnebrand natuurlijk mee en vaak wordt deze dus best wel warm. Die warmte zorgt voor afname van de werking van de beschermingsfactor. Op de fles staat waarschijnlijk ook een 12m tekentje en dus schaf je volgend jaar gewoon weer een nieuwe fles aan.

Neem af en toe een zonpauze 

Overdaad schaadt en dus ook in het geval van zonnebaden. Ga op het heetst van de dag lekker uit de zon om uitgebreid te gaan lunchen of om een middagdutje te doen. Als je vakantie viert is dit natuurlijk best te doen en dit zorgt er ook voor dat je het in de avond nog iets langer op dat fijne terrasje of in die leuke club kunt volhouden. Op deze manier profiteer je volop van al het positieve dat de zon je te bieden heeft. Ik wens je een fijne zomer!

 

 

No Comments Yet

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.